Psychodynamische therapie is van toepassing wanneer het goed is om de oplossing op de hulpvraag te zoeken in het verleden. Dit is niet altijd de meest prettige en leuke plek om heen te gaan, maar wel de juiste om een wond te helen. Dit kan gebeuren wanneer je met compassie terug kan kijken naar een gebeurtenis en kan ervaren dat het nú wel veilig is. 

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Wat het verschil is tussen coaching en therapie kan ik het beste uitleggen met een metafoor.

Je auto doet het niet meer en je wilt dat deze zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Bij coaching begeleid ik jou bij het leren hoe jij de auto kan repareren. Bij therapie laat ik jou ontdekken hoe het auto onderdeel kapot kon gaan en leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat de auto niet meer op die plek kapot gaat.

Wat is psychodynamische therapie? 

Psychodynamische therapie is een vorm van psychotherapie die meer inzicht in jezelf geeft. Met psychodynamische therapie worden jouw onbewuste gedachten en gevoelens aan het licht gebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld herinneringen zijn uit je vroege jeugd.

Je kunt deze herinneringen niet meer bewust voor de geest halen, maar ze hebben wel invloed op jouw huidige gevoelens en gedrag. Psychodynamische therapie is afgeleid van de psychoanalyse, maar is minder intensief.

Het doel van psychodynamische therapie is om het onderbewuste zichtbaar te maken zodat jij meer inzicht krijgt in jouw psychische problemen en ze leert verwerken of er mee om leert gaan. 

Psychodynamische therapie is geen ‘one size fits all’ behandeling. Daarom zal de precieze inhoud van de behandeling per persoon verschillen. De lengte en de vorm van de behandeling ligt aan enerzijds het type probleem dat wordt behandeld en anderzijds aan jou als persoon. Samen bekijken we wat nodig is om jouw probleem te behandelen.

Wat voor therapeut ben ik?

Ik ben een afgestudeerd psychodynamisch therapeut aan de Academie voor Psychodynamica te Scherpenzeel. Ik heb verschillende methodieken geleerd die ik kan toepassen in de sessies.

De methodieken die ik toepas in mijn praktijk, heb ik zelf ook ervaren en geïntegreerd. Als geregistreerd lid van NOBCO en VBAG, blijf ik actief betrokken bij professionele ontwikkeling door regelmatige bijscholing, waardoor ik altijd op de hoogte blijf van nieuwe inzichten en methoden binnen mijn vakgebied. Daarnaast neem ik deel aan intervisiegroepen en ontvang ik supervisie om mijn eigen handelen te blijven reflecteren en verbeteren.

Bij methodieken kun je denken aan: Hypnotherapie, Ego State Therapie, Systemisch werken, Bio – Energetica, Mindfulness, Regressie, Innerlijk Kinderwerk, Provocatieve coaching, EMDR en Rationeel Emotieve Therapie  

In de eerste sessie zullen we samen onderzoeken wat ten grondslag ligt van jouw probleem. Welke gedachten, gevoelens en emoties ervaar jij in bepaalde situatie(s)? Wat is het doel wat jij wilt bereiken? Wat houd je tegen om dit niet te doen? Wanneer deze informatie helder is, kan ik passende methodieken inzetten die jou verder helpen je doel te bereiken. 

Waar therapie:

Ik houd praktijk in het rijksmonument NassauParc aan de Nassaulaan 13 in Den Haag. Therapie op een andere locatie in de regio is bespreekbaar.

Hoe therapie:

Neem vrijblijvend contact met mij op door mij een email te sturen of te bellen. Dan kan ik aan de hand van jouw hulpvraag onderzoeken of ik jou van dienst kan zijn of je misschien beter kan doorverwijzen naar een collega. Als we ervan uitgaan dat ik jou effectief kan begeleiden, plannen we een intake in.

Ik geef je na iedere sessie een kleine opdracht mee om verdere bewustwording in jouw proces te versterken.