22 mrt 2021

Verhoog je veerkracht 

Al tijden keek ik hoe twee vriendinnen dapper ieder weekend een duik namen in de zee. Door weer en wind, het hele jaar door.

Één stemmetje in mij zei met regelmaat dat ik dat ook wel zou willen, maar ja, die zee is echt te koud. Ik vind de zee in de zomer al te koud. Met ieder klein golfje wat eraan komt spring ik ook mee omhoog. 

Maar goed, dat ándere stemmetje zei: “maar wat zij kunnen, kun jij toch ook”? En aangezien er steeds meer mensen aan het “Hoffen” zijn (het werkwoord voor het doorbreken van koudwatervrees door de Wim Hof Method) besluit ik ook mee te gaan.

In december begon ik mijn avontuur door iedere dag koud af te douchen. Eerst een beetje lauw, wat echt goed te doen is. Dan stapsgewijs door naar iets kouder en dan door naar “echt de warmwaterkraan-uit-koud”! Wat ik merkte bij het koud afdouchen is dat het aangenamer werd door goed te blijven ademen i.p.v. er wat interne scheldkanonnades tegenaan te gooien. Ook viel mij op dat ik de impact van de koude douche nog best een tijd bleef voelen. Een soort aangename tintelingen en ander bewustzijn van je lijf dan je dagelijks ervaart. 

Stap één was genomen, maar mijn grote doel nog even niet… En toen luisterde ik een podcast; De Psychologie van Succes: Je veerkracht verhogen. Daar besprak men dat stress tegenwoordig een slechte naam heeft, maar het is iets wat we van nature nodig hebben voor onze overleving. Alles wat comfortabel is wil je in de eerste instantie niet veranderen. Verandering zorgt immers voor weerstand en weerstand gaat gepaard met stress. Je kunt echter persoonlijk niet groeien door níét uit je comfortzone te stappen, dus doe af en toe iets wat je uit je comfort haalt. Daarna kan het alleen maar meevallen. 

Dus ik kon er niet meer omheen, ik moest en zou die zee in. Het was inmiddels midden februari. Op de fiets onderweg naar het strand vond ik het reuze spannend, en terwijl ik mij uitkleedde waren mijn vriendinnen al naar de vloedlijn gelopen om de zee in te gaan. Ik dacht: “ja ik moet het toch echt zelf doen”. Dus daar ging ik dan. 

Ik merkte toen ik het water instapte dat het water niet kouder was dan mijn koude douche, dat was een grote meevaller. Ik merkte dat zolang ik adem haalde er feitelijk niets aan de hand was en ik liep makkelijker de zee in dan ik normaliter in de zomer deed. En ja; het is koud en het voelt alsof er kleine pinnetjes in je benen prikken, maar het is ook een hele toffe overwinning en wanneer je de zee uitwandelt is de kou voor even weg. 

Trots kijk ik er op terug, vooral dat ik het zo leuk vind (vooral het gevoel achteraf) dat ik het sindsdien ieder weekend heb gedaan. En de tweede, derde en vierde keer de zee in vielen mee. De eerste keer is echt het spannendst en ik kan zeggen dat ik met deze uitdaging mijn veerkracht heb verhoogd. 

Een speciale dank aan Jip en Kim. Zij hebben mij geïnspireerd deze uitdaging aan te gaan! 

Ook behoefte een uitdaging aan te gaan en je veerkracht te verhogen? Schroom niet, stuur me een persoonlijk bericht en ik neem contact met je op. Dat kan al een eerste stap zijn 🙂 

#coaching #finchcoaching #denhaag #veerkracht #stresscoaching #burnoutcoaching  #succesvandepsychologie